Dossier: Jeugd en seksualiteit – Inleiding en standpunten

Inleiding

Op al mijn eerdere websites en in alle eerdere blogs heb ik dit onderwerp altijd als een rode draad beschouwd: Jeugd en seksualiteit.
Mijn standpunten en ervaringen zijn ook altijd aanleiding geweest tot felle discussies, die meestal via de ‘social media’ werden uitgevochten.
Een enkel artikel uit de laatste blog heb ik al gepubliceerd:
‘Genieten van je lichaam – is dat aan leeftijd gebonden?’
Vanwege de reacties die ik toen direct ontving op deze blog zelf.
Hier bleef het overigens nog netjes.
Wat ik in 2017 over me heen heb gekregen is van een heel andere orde.
Daarom was ik er eigenlijk helemaal klaar mee.
Maar toch blijft de seksualiteit voor mij een ‘rode draad’ in mijn leven.
Eentje die niet stopt zolang het onderwerp me persoonlijk blijft beroeren.
Daarom ben ik begin dit jaar weer met een nieuwe blogsite begonnen en begin ik nu ook weer met het discutabele onderwerp ‘Jeugd en seksualiteit’.
Discutabel – in de zin van: dat er over gediscussieerd zal worden.
Althans dat hoop ik.
Niet eenzijdig geoordeeld (of zelfs weer veroordeeld) maar eerlijk overdacht en besproken.
Want dat verdient het onderwerp.
Het is niet zo ‘zwart/wit’ zoals veel mensen wel denken.
Seksualiteit kan al belangrijk beginnen te worden bij kinderen van heel jonge leeftijd.
Wie dat ontkent of doodzwijgt ontneemt die kinderen een normale en gezonde (seksuele) opvoeding en kan zelfs de oorzaak zijn van frustraties en persoonlijkheidsstoornissen die bij dat kind ontstaan, wat voor de rest van het leven bepalend kan zijn.
Noem dit dan maar eens onzin of niet belangrijk…
Of misschien noemen sommigen mijn inspanningen dit opnieuw bespreekbaar te maken de zoveelste pogingen om mijn eigen zogenaamde stoornis goed te praten of vergoelijken.
Vooroordelen en stigma’s ben ik nu wel gewend.
Maar ik laat me niet opnieuw monddood maken terwijl ik zo zeker weet dat dit onderwerp belangrijk is. Niet alleen voor mij maar feitelijk voor alle mensen! Zowel de opgroeiende jeugd als de volwassenen die daar mee om moeten gaan.

Jeugd en seksualiteit.
Omdat dit niet in één artikel omvat kan worden, zal ik dit presenteren in ‘dossier-vorm’.
Een serie artikelen over dat ene onderwerp.
En omdat het eenvoudig bij elkaar te vinden moet blijven, zal ik dit als hoofd-item bovenaan de site plaatsen, onder het gelijknamige menu: ‘Dossier: Jeugd en seksualiteit’.

Hoewel ik soms gebruik zal maken van voorbeelden uit het nieuws of uit eigen ervaring, zal het misschien wel eens schokkend over kunnen komen.
Maar alles wat ik zal schrijven is de waarheid.
Ik plaats niets om enkel en alleen maar een soort sensationeel stuk te krijgen.
Ook illustreer ik hier uiteraard niets met afbeeldingen.
Dat zou niets positiefs toevoegen en mogelijk alleen maar strafbaar zijn.
Wie de moeite neemt om de artikelen goed te lezen, zal zich zelf wel een voorstelling kunnen maken waar ik het over heb.

Standpunten

Als ik specifiek praat over ‘jeugd’, dan bedoel ik daar niet alleen jonge kinderen mee.
Het gaat in de seksuele opvoeding om jonge mensen die nog niet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, hoewel seksualiteit bij sommigen nog wel veel later pas belangrijk wordt.
Met ‘jeugd’ doel ik op kinderen vanaf de leeftijd dat ze zich bewust worden van hun geslachtsorgaan, op pubers waarbij de lustgevoelens beginnen te werken en op tieners.
Daarbij is geen enkele harde lijn te trekken wanneer seksualiteit een punt begint te worden en hoe belangrijk dit is en gaat worden. Elk mens is anders en er zijn nu eenmaal vroeg- en laatbloeiers.
Hoe hoog het libido is of kan worden (al eerder besproken in andere artikelen) hangt af van de genetische kenmerken die elk mens bij de geboorte mee krijgt en van externe factoren zoals gezinssituatie, sociale omgeving en maatschappelijke factoren.
In dit dossier ga ik voornamelijk uit van alles wat ik zelf heb gezien, gelezen en meegemaakt.
Uiteraard maak ik dan ook gebruik van artikelen van derden als die in bepaalde verbanden goed zijn als illustratie of bewijs van mijn standpunten.

In dit eerste artikel wil ik eerst mijn eigen persoonlijke ervaringen met seks (nog eens) opschrijven.
Ik hoop dat deze serieus genomen worden. Er zit geen enkel stukje fantasie bij. Wat ik hier schrijf heb ik werkelijk gezien of meegemaakt.

In de eerdere artikelen-serie over mijn ‘Referentiekader’ heb ik een en ander al beschreven:
‘Referentiekader ultiem Deel 2’
Hier vat ik alles nog een keer samen en wil aan de hand daarvan en door wat ik nog meer heb ervaren, mijn standpunt bepalen over ‘Jeugd en seksualiteit’.

Hoe jong hebben kinderen zin in seks?

Heel veel volwassenen ontkennen dat kinderen ‘zin in seks’ kunnen hebben.
Ze denken dan meestal dat het kind door verkeerde (?) invloeden in aanraking is gekomen met seksuele handelingen en het daardoor na is gaan doen.
Maar kinderen zouden geen ‘zin’ in seks kunnen hebben.
Dat is absoluut het eerste misverstand.
Maar dan moet wel de juiste vorm van ‘zin’ in beschouwing worden genomen!
De ‘zin’ van pubers en volwassenen is een heel andere ‘zin’ dan die van kinderen!
Daarbij spelen de hormonen een rol en kan er gesproken worden van ‘lustgevoelens’.
Bij kinderen (tot de puberteit zijn hormonale werk doet) is hier geen sprake van.
Kinderen kunnen door diverse omstandigheden kennis hebben gekregen of hebben ontdekt dat hun geslachtsdeel gevoelig is als je het aanraakt. Bepaalde bewegingen of strelingen kunnen een gevoel veroorzaken wat ze lekker vinden.
In eerdere artikelen heb ik al geschreven: sommige progressieve ouders willen voorkomen dat dit te toevallig gebeurt en dat ze niet goed raad weten wat ze ermee aan moeten.
Die voeden hun jonge kinderen, misschien al vanaf zo’n 4 jaar, op met uitleg waarvoor de geslachtsdelen nog meer dienen dan om uit te plassen.
Soms stimuleren ze de jonge piemeltjes en kutjes dan al om dit duidelijk te maken.
Als kinderen zonder angst dit al ontdekken dan komt dit op hen meteen heel normaal en natuurlijk over.
Bij de meeste kinderen speelt het toeval echter de grootste rol.
Op een bepaald moment beweegt het kind met het geslachtsdeel ergens overheen en ontdekt dat dit best lekker is.
Zelf was ik ongeveer 10 jaar toen ik dit ontdekte door met mijn onderlijf over een bal te rijden.
Maar ik heb kinderen gezien van een jaar of 5 die al met hun piemeltjes en kutjes speelden.
Hoe zij dit voor het eerst hebben ontdekt weet ik uiteraard niet.
Maar al heel jonge kinderen kunnen dus al weten dat het lekker is om met je geslachtsdelen te spelen.
In de meeste gevallen hebben ze daarna dan af en toe eens zin om daar mee te spelen.
Dat kan toevallig zijn door een aanraking met iets of omdat ze het lekkere gevoel opeens weer herinneren en proberen dat weer te krijgen.
Van een orgasme is vaak dan nog geen sprake, hoewel dit wel kan gebeuren.
Ook dit is verschillend per kind.
Maar deze (biologische) zin kan dus best al vanaf zo’n 4 jaar al opkomen.

Laat ik hierin volkomen duidelijk zijn:
Die zin kan er alleen zijn als het kind zich veilig en goed voelt.
Wanneer de (progressieve) ouders dus in het begin helpen dit te ontdekken, dan zullen ze dit later gewoon zelf gaan doen als ze daar zin in hebben.
Die ouders zullen daar meestal dan geen rol meer in spelen.
Er zijn natuurlijk gevallen bekend van ‘incestueuze’ families waarin ouders hun kinderen regelmatig volledig betrekken in hun seksspel. Dat klinkt bizar maar in sommige landen is dit nog redelijk normaal ook. En overal waar dit altijd spelenderwijs gebeurt, kan dit voor de kinderen nog steeds geen kwaad.
Zolang er nooit dwang wordt uitgeoefend en het de ouders niet alleen maar om hun eigen lust te doen is. Dat gebeurt helaas ook en daar is moeilijk vat op te krijgen als er geen signalen van naar buiten komen.
Omdat de (gezonde) scheidslijn tussen volwassen eigenbelang en het welzijn van de kinderen zo’n grijs gebied is, wordt meestal in alle bekend geworden gevallen van incest door ouders met kinderen altijd opgetreden tegen de ouders.
Alle gevallen worden als schadelijk beschouwd voor het kind.
Helaas is dit dus niet zo maar moeten de ‘goeden’ hier dan onder de ‘kwaden’ lijden.
Ik heb hier nu geen geschreven documentatie van want wat ik ooit had heb ik zelf vernietigd maar ik heb diverse getuigenissen gelezen van nu volwassen mensen die in hun kindertijd fijne seksspelletjes beleefden met hun familie. Waar ze later geen last van hadden maar waardoor ze soms wel gingen twijfelen of het wel goed is geweest, voornamelijk gedwongen door de publieke opinie. En die is gewoon snoeihard. Kinderen en seks… dat kan en mag niet.

Seks tussen kinderen en volwassenen (voornamelijk de familie) heb ik nooit echt gezien maar alleen in de seksboekjes met kinderen die in mijn jeugd nog gewoon legaal in de winkel lagen.
In deze (later omschreven als) kinderporno stonden dan hele verslagen van ‘gelukkige en genietende’ gezinnen met foto’s daarbij.
Ik kan natuurlijk niets zeggen of dit allemaal echt altijd goed was en die kinderen gewoon gelukkig zijn opgegroeid maar op die foto’s zag ik meestal geen blijk van angst of dwang.
En ook in diverse filmpjes die ik later wel eens heb gezien, kon ik duidelijk het verschil zien tussen kinderen die spelenderwijs plezier hadden met de seksuele handelingen en kinderen die duidelijk werden gedwongen die handelingen te verrichten.
Kinderen kunnen dit niet acteren.

Wat ik wel echt heb gezien is dat kleine kinderen met zichzelf speelden en daar plezier aan beleefden.
Toen ik enige jaren bij mijn oma woonde in een tijd dat het met mijn moeder niet zo goed ging, keek ik vanuit mijn kamer uit op een zijstraat waar enkele jonge gezinnen woonden.
Het waren vrij kleine rijtjeshuizen en de kinderen speelden in de zomer meestal op straat, op de stoep voor hun woning.
Ik heb meerdere malen gezien dat kleine meisjes, van pakweg 6, 7 of 8 jaar, aan het spelen waren met hun kutjes. Meestal deden ze dit bij zichzelf, door eraan te wrijven of door er voorwerpen in te steken zoals een ijsstokje.
Omdat hun handelingen me opvielen heb ik er zelfs een verrekijkertje voor gekocht waardoor ik de details zo goed kon zien.
Vaak speelden ze dan onder een van een deken gemaakt tentje maar enkele keren zag ik een meisje bloot rond huppelen met een ijsstokje in haar kutje en ze had daar het grootste plezier bij.
Later zat ze het in en uit te bewegen tot ze duidelijk een bepaald zalig gevoel kreeg waarna ze stopte.
Er waren daar geen jongens in het gezin en die heb ik nooit gezien.

Omdat die periode precies in mijn jongere tienerjaren viel en ik er zelf nogal sterk mee bezig was, is dit het meest in mijn herinneringen achter gebleven.
Maar ik heb ook later nog wel kinderen met zichzelf zien spelen, op momenten dat ze zich onbespied waanden.

De meeste ‘spelletjes’ zullen echter achter gesloten deuren en gordijnen in de veilige huizen plaatsvinden natuurlijk. En dat die ook gespeeld worden is gewoon een feit en wordt door alle seksuologen erkend en als normaal omschreven, zolang het niet obsessief gebeurt.
In een later artikel zal ik nog aan de hand van enkele stukken in kranten en andere media laten zien hoe dit ook anders kan gaan en hoe verschillend de externe meningen daar dan over zijn.

Persoonlijke ontwikkeling

Zelf was ik in ieder geval al heel jong overtuigd dat seks lekker is.
Ik begreep echter nooit waarom ik het niet had (behalve masturbatie), mijn moeder er zo negatief over deed en ik dit allemaal zo stiekem moest beleven.
Omdat ik hierdoor zo onzeker was en ook nog eens erg verlegen naar meisjes toe in mijn puberteit, ging ik bij gebrek aan ‘normale’ contacten steeds dieper de porno in.
Met wel zeker het gevolg dat ik als opgroeiende tiener een ‘verdraaid’ beeld kreeg over seks.
Op dat moment was het alleen maar pure frustratie.
Ik wilde zo graag een meisje en uiteraard… verlangde ik steeds meer naar seks.
Omdat ik blijkbaar ook een aanleg had voor exhibitionisme, ging ik dit steeds vaker uitvoeren.
Het wond me op om me naakt buiten te vertonen en mijn (stijve) piemel te laten zien aan… meisjes.
Volledig fout natuurlijk!
Dat besefte ik ook wel maar in die periode (zo tussen mijn 12e en 18e jaar wist ik me geen raad met mijn opgekropte gevoelens.
Toen ik op mijn 16e gesnapt werd en met de politie in aanraking kwam, stopte ik wel met het ‘foute’ gedrag van exhibitioneren.
Het liep met een sisser af omdat er geen aangifte was maar kreeg wel een strenge toespraak.
En mijn moeder liet me (uiteraard?) nakijken bij een psychiater of ik wel ‘normaal’ was.
Mijn verlangens raakte ik uiteraard niet kwijt maar ik ging er vanaf dat moment wel verstandiger mee om.

Omdat de rest van mijn ontwikkeling niet meer tot dit ‘jeugd-dossier’ hoort, houd ik het hierbij voor wat betreft mijn persoonlijke ontwikkeling.
Iedereen weet dat ik daarna jarenlang met porno bezig ben gebleven.
Niet alleen passief maar ook actief door foto’s en films te gaan maken.
Toen ik een geregeld inkomen kreeg, ging ik ook af en toe gebruik maken van sekswerk.

Hiermee hoop ik vanuit mijn perspectief te kunnen verklaren wat frustraties en een gebrek aan seks kunnen veroorzaken.
Sommigen slaan hier zelfs in door en zouden zedendelinquent kunnen worden!
Daarom is een goede – op het kind afgestemde – seksuele opvoeding en voorlichting zo levensbelangrijk! In sommige gevallen had het mogelijk zelfs levens kunnen redden…
Hiervan ben ik overtuigd en ook daarom blijf ik zo hameren op meer aandacht voor ‘jeugd en seksualiteit’.

Seksuele aantrekkingskracht jongeren

Als volwassene ben ik altijd vrouwen (seksueel) aantrekkelijk blijven vinden.
Op zich is dat niet zo vreemd natuurlijk, voor gezonde heteroseksuele mannen.
Wel vinden heel veel mensen het vreemd, ongezond en soms zelfs gevaarlijk dat ik ook jongere vrouwen – tieners en soms kinderen – seksueel aantrekkelijk kan vinden.
In de zin van: Ik kan er opgewonden van raken.
Niet dat ik me in mijn hoofd zou halen om seksuele activiteit te zoeken met minderjarigen!
Dat is van een heel andere orde en dat komt in mijn hele wezen niet op!

In komende artikelen zal ik nog wel uitgebreider ingaan op de ‘natuurlijke reactie’ van mannen op jonge vrouwen maar hier wil ik nog proberen te verklaren waar mijn gevoelens vandaan komen.

Natuurlijk was ik dus al heel vroeg (te vroeg) bezig met porno.
Op mijn 11e had ik het per ongeluk gevonden bij mijn vader, een paar jaar later in een kastje bij een oom.
En zelf wist ik het op een bepaald moment (rond mijn 13e) gewoon te kopen bij een kiosk die niet naar de leeftijd vroeg…
En toen consumeerde ik dus porno. Ook kinderporno omdat dit nog legaal was.
Jarenlang heb ik me dus zitten ‘verlekkeren’ met kijken naar seks door alle leeftijden.
Ik wist niet beter of “iedereen had seks, jong en oud, behalve ik”.
Natuurlijk dacht ik er 10 jaar later heel anders over!
Natuurlijk begreep ik dat een seksueel ‘volwassen’ mens geen misbruik mag maken van kinderlijke onschuld en seksualiteit! Ook daar vernietig je levens mee en waarschijnlijk ernstiger dan door gefrustreerd seksloos blijven.
Maar het een en ander heeft dus wel degelijk met elkaar te maken!

Mijn seksuele voorkeuren en interesses zijn dan wel degelijk beïnvloed door mijn genetische aanleg in combinatie met de stortvloed aan porno wat ik had geconsumeerd.
Daarom kan ik opgewonden raken van dingen waar anderen mogelijk geschokt door raken.
Maar mijn geaardheid is er niet door beïnvloed.
Ik ben heteroseksueel en kijk naar vrouwen.
Ik ben geen pedoseksueel en op zoek naar kinderen!
Want dat doen pedoseksuelen. Zoeken naar kinderen.
Pedofielen zijn nog niet pedoseksueel!
Ze hebben wel een voorkeur voor minderjarigen maar weten dat zij met hun geaardheid niets kunnen.
Hier schrijf ik ook nog een keer een nieuw uitgebreid artikel over.

Alle (naakte) vrouwen vind ik dus opwindend.
Hoewel ik dan toch ook wel voorkeuren heb in hoe ze eruit zien…
Er zijn niet voor niets vrouwen ‘fotomodel’ geworden en dames die daar nooit voor in aanmerking zullen komen.
En dan kijk ik uiteraard liever naar wat ik mooi vind dan wat ik onaantrekkelijk vind.
Daarom wordt er (gelukkig?) ook nooit door vrouwen naar mij gekeken want ik ben nooit een knappe jongen geweest en dat is er door de jaren heen niet beter op geworden… 😛
De kans dat er daarom ook ooit een (te) jonge vrouw van mij gecharmeerd zou kunnen raken waardoor ik in bepaalde verleidingen zou kunnen komen is volledig nihil.
De jongste vrouw waar ik ooit daadwerkelijk seksuele handelingen mee heb verricht (enkele jaren geleden) was 19 jaar. Zij werkte echter officieel voor een soort seksclub en deed dit geheel volgens alle geldende regels en zeker niet tegen haar zin.
Maar zelfs dit wordt door sommige moraalridders niet gezond en normaal gevonden!
Dan hebben ze dus absoluut geen enkel menselijk inzicht in wat seksuele aantrekkingskracht betekent en dat dit biologisch gezien niets met leeftijd te maken heeft.
Een jong vrouwenlichaam is nu eenmaal anders… Puur, meestal nog glad, ongeschonden door rimpels of andere tekenen van veroudering.
Die ‘ouwe bok met jonge blaadje’ is niet voor niets een bekende uitdrukking!

Deze kortzichtige tunnelvisie is voor mij het moeilijkst te bestrijden.
Het klopt niet en is fout in alle opzichten.
Maar de publieke opinie vindt het heerlijk om hierin mee te gaan.
Niet gehinderd door enig menselijk inzicht en gezonde kennis, zijn vooroordelen en stigma’s leidraad voor de massa die zich beter voor wil doen dan ze in werkelijkheid is.
Maar ook nu ga ik weer een stap verder dan dit eerste artikel voor bedoeld is.
Hier kom ik ook later weer zeker op terug.

Het feit is dus gewoon dat jongeren wel degelijk seksueel aantrekkelijk kunnen zijn voor volwassenen.
In de homo-gemeenschap lijkt het zelfs meer regel dan uitzondering dat mannen op tienerjongens vallen. De laatste actuele mediaberichten (medio maart/april 2018) tonen uit de hand gelopen gay-dates (in Dordrecht) omdat ze waren uitgelokt.
Hoe vaak dit soort dates wel gewoon (stiekem) gebeuren weet niemand maar ik denk dat dit er veel zijn.
Als ik uitga van mijn eigen sekswensen vanaf mijn 12e jaar, dan denk ik dat homo-jongens dit evengoed kunnen hebben en best seks willen met (oudere) mannen.
Gelukkig zijn de meeste meisjes van die leeftijd dan toch meestal minder extrovert in het hebben van seks. Die het dan toch echt zoeken, zullen dit door simpel uitgaan in disco’s, festivals, kroegen of misschien zelfs via de sportclub best wel vinden.
En ook dan zijn er zeker jonge tienermeiden die het ‘spannender’ en ‘beter’ vinden om het met een ‘echte vent’ te doen en niet met een ‘tiener-watje’…
Het meeste gebeurt gewoon stiekem en met wederzijds goedkeuren.
Alleen de excessen wanneer het niet helemaal vrijwillig was, er drank of drugs in het spel was en de meisjes ermee naar buiten durven komen, zullen in het nieuws komen en dus openbaar worden.
Dat meisjes dus seks hebben vanaf hun 13e en er volwassen mannen zijn die kicken op die jonge meiden? Absoluut een feit en al zo oud als de mensheid.
Wat dit betreft gebeurde dit in mijn jeugd vaker en minder ‘beladen’ dan de laatste decennia, waarin alles gewoonweg sneller naar buiten komt door de nieuwe media. Waardoor ook de excessen sneller zichtbaar worden en iedereen banger wordt. Ook de jongeren (vooral meisjes) zelf.
Daarom is de gemiddelde leeftijd dat jongeren aan seks beginnen de laatste tijd juist verhoogd, zo stond onlangs in een gepubliceerd onderzoek.
Seks boezemt ook angst in…
Bizar eigenlijk.
Dat er niet eerst gedacht wordt hoe fijn het kan zijn maar eerst dat het gruwelijk fout kan gaan…
En angst en seks… dat gaat dus absoluut niet samen.

In dit dossier zal ik proberen duidelijk te maken dat de maatschappij zich in een soort ‘spagaat’ bevindt tussen gezond en gelukkig leren leven met seks en de vermeende misstanden, misbruik en dus gevaren die door die maatschappij juist ziek geworden individuen worden veroorzaakt.